BURSA / OSMANGAZİ - Şükrü Şankaya İlkokulu

Şükrü ŞANKAYA

OKULUMUZU YAPTIRAN İŞ ADAMI VE SANAYİCİ SAYIN ŞÜKRÜ ŞANKAYA´NIN HAYATI 1931 yılında Batı Trakya’da Gümülcine’de doğan Şükrü Şankaya 1949 yılında Türkiye’ye gelip Bursa’ya yerleşmiştir. Öğrenimine Gümülcine’de başlamış Bursa’da devam ettirmiştir. Türkiye’ye gelmeden önce iki ay bir manifaturacıda çalışan Şankaya, Türkiye’ye geldiğinde de çok ilgisini çeken bu sektörde bir şeyler yapmaya karar verdi. Bursa’ya geldiğinde ilk 2 ay iş bulamayan daha sonra ücretsiz olarak Orhan Akkök’ün Yün İpek adlı mağazasında iş bulan Şankaya, kısa sürede çalışkanlığıyla  patronlarının takdirini kazanmış ve iki hafta sonra maaş almaya başlamıştır. Patronları Orhan bey ve  Hamdi Bey’in ortaklıklarını bitirmesi ile Hamdi beyin de isteğiyle onunla birlikte kalan Şankaya,  Kozahan’da açılan dükkanda çalışmaya başlamıştır. Yine o dönemde Hamdi beyden izin alarak dükkanın önündeki bir tezgahta hafta sonu kumaş satmaya başlamış, kazancını da patronu Hamdi Bey ile yarı yarıya paylaşmıştır. Yine aynı yıllarda iyi bir eşin ve mutlu bir ailenin iş hayatına olumlu etkisine çok inanan Şankaya, çocukluk arkadaşı Nermin hanımla evlenerek onu da Bursa’ya yanına getirmiştir.

Sektörü tanıdıkça bu sektörde ilerlemeye kara veren Şankaya, o dönemde dokuma sanayiini iyi bilen Fahrettin adındaki arkadaşı ile Hamdi Bey’i de yanına ortak alarak iş yapmaya başlamıştır. 1960 yılında tekstilin maliyet hesaplarını iyi bilen Nurullah Aksoy ile bir ortaklık kurarak Aksoylar Kollektif Şirketini faaliyete geçirmiş, kısa bir süre sonra da daha önce fason iş verdiğimiz 20 tezgahlı bir fabrikayı satın alarak Aksoylar fabrikasını faaliyete sokmuştur. 1970 yılında da ablasının oğlu Cavit Çağlar’la kazancın yarı yarıya paylaşılacağı bir ortaklık kurmuştur.  Gece gündüz demeden işlerinin başında çalışan bu iki ortak zamanla işlerini büyütmüş ve şehirde 70 tezgahı olan ve fason olarak da 300 tezgaha iş veren bir firma konumuna gelmişlerdir. 1980 yılına gelindiğinde işleri oldukça büyüten iki ortak, en çok tedarik etme konusunda sıkıntı çektikleri ipliği de kendileri üretebilmek amacıyla Organize Sanayii Bölgesi’nde Nergis’in temellerini atmıştır. 1983 yılında Türkiye’nin en modern iplik üretim tesislerini dönemin başbakanı Bülent Ulusu’nun da katılımıyla açarak hizmete sokan Şankaya ve Çağlar, Nergis Holding’i faaliyete geçmesinin hemen ardından da 1983 yılının Ekim ayında Yeşim Tekstil’i faaliyete geçirmişlerdir. Kadınların evin bereketi olduğuna inanan Şankaya ve Çağlar bu sebeple ilk firmalarına Şükrü Şankaya’nın kızı Nergis’in adını, ikinci aldıkları firmaya da Cavit Çağlar’ın kızı Yeşim’in adını vermişlerdir. Şankaya ve Çağlar’ın ortaklığında kurulan bu firmalara daha sonra birçok firma eklenmiş ve günümüzde15 bin kişiye istihdam alanı yaratan büyük bir holding haline gelmiştir. İş hayatındaki başarısının yanısıra sosyal, kültürel ve sportif alandaki faaliyetlere de büyük destek veren Şankaya, Bursa Belediye Meclis üyeliği ve Meclis başkanlığı yanı sıra, Busiad, Bursa spor, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği ile birçok hayır kurumlarının ve vakfının başkanlığını ve yönetim kurulu üyeliğini yapmıştır. 1997 yılında ülkeye hizmetlerinden ötürü “Devlet Üstün Hizmet Madalyası” alan Şankaya, yerel ve ulusal birçok kurum ve kuruluştan da hizmetlerinden ötürü teşekkür ve onur plaketleri almıştır.İş hayatında her zaman çevresindekilere karşı sevgi ve saygı dolu ve de dürüst davranmaya özen göstermiştir. Girdiği her toplulukta kişiliği ile kendini sevdiren ve saydıran Şankaya, Bursa camiasının önde gelen kişileri arasında yer almıştır.Şükrü Şankaya’nın büyük kızı Nergis Kotevoğlu aile firmalarından olan tül perde üretimi üzerine faaliyet gösteren Nerfe’nin yöneticiliğini, oğlu Şenol Şankaya’da hazır giyim ve ev tekstilinde dünya lideri Yeşim Tekstil’in yöneticiliğini yapmaktadır.

Bir çok alanda başarılara imza atan Bursa Sanayisinin Ulu çınarı Sayın Şankaya 11 Ekim 2005 yılında yaşama veda etti.

Yayın: 25.12.2012 - Güncelleme: 01.11.2023 15:12 - Görüntülenme: 2782
Kaynak: Şükrü Şankaya